Adalet bölümü maaşları ne kadar ? Çağımızın en önemli meslek grupları arasında yerini alan bu bölüm hakkında merak edilen bir çok soruyu inceleyeceğiz. Son yıllarda bu bölüme olan popülarite her geçen arttı ve artmaya devam ediyor. Bu yazımız içerisinde adalet bölümünden mezun olan kişi ne iş yapar ? nasıl olunur ? ortalama maaşları nasıldır ? Kamu çalışması şart mıdır ? Özel sektörde çalışma alanları ne durumda gibi bir çok soruyu ele alacağız.
Adalet bölümü okumak istiyorum
Ülkemizde meslek yüksek okulları bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren Adalet bölümü, Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi kapsamında açık öğretim programı olarak da eğitim vermektedir. Hem özel üniversitelerde burslu olarak hem de devlet üniversitelerinde eğitim alma olanağı vardır. Programın amacı hakim, savcı ve avukatlara nitelikli yardımcı personeller yetiştirmektir.
Mezun olan öğrenciler, zabıt katibi, icra memuru, icra memur yardımcısı, mahkemelerde görevli yazı işleri müdürü, cezaevi müdürü gibi görevlere atanabilmektedir. Ayrıca özel sektörde de oldukça kolay iş bulabilmektedirler. Hukuk bürolarında da avukatlara yardımcı olabilecek bilgi ve beceriyle yetişmektedirler.
Adalet bölümü hakkında kısa kısa bilgiler
Adalet Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olan öğrenciler gerekli not ortalamasına sahip iseler ve dikey geçiş sınavlarında başarılı olursalar Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi gibi bölümlere geçebilmektedirler. Adalet bölümü ülkemizde genellikle Hukuk Fakülteleri’ne geçiş için alternatif bir yol olarak görülür. Dikey geçiş sınavında başarılı olunsa dahi bazı üniversiteler Hukuk Fakültesi’ne yine de 1. sınıftan başlatırlar, bazıları ise daha önce alınmış eşdeğer dersleri kabul ederler ve öğrencilerin 3. sınıftan devam etmesine izin verirler.
Bölümden mezun olan kişiler Adalet Meslek Elemanı unvanı kazanmaktadırlar. Adalet Meslek Yüksekokulu mezunlarının çalışma alanları genellikle mahkemeler, icra kurulları,ceza ve infaz kurumlarıdır. Yine özel sektörde, çeşitli bankalarda ve iktisadi işletmelerde de çalışabilmektedirler. İş bulma kolaylığından dolayı oldukça çok tercih edilen bir bölümdür.
Adalet bölümü atamaları
Bu bölümün atama fazla olduğu kadar puanları da yüksektir. Adalet bölümü tercih edecek adayların önünde 2 yol bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilen kamuda çalışmaktır. Diğer bir alternatif ise özel sektör de çalışmak olacaktır. Kamu atamalarını takip etmek için Devlet Personel Başkanlığı resmi sitesine haftalık bakabilirsiniz.
Adalet maaşları ne kadardır ?
Bu başlığımız altında son olarak maaş hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Öncelikle adalet okuyan ne kadar maaş alır ? soruyla başlamak isteriz. Bu soruya basit şekliyle en az 2 bin 500 TL ile cevaplandırabiliriz. Net rakamlar vermek için çalışan kişinin hangi alanda çalıştığını ? (kamu ya da özel) hangi kurum / firmada çalıştığını net olarak bilmeniz gerekir. Bunun dışında adalet bölümü mezunları farklı kategorilerde görev yapabilir. Bunları uzman, öğretmen, müfettiş veya katiplik gibi sıralayabiliriz.
Burada asıl olan kişinin tam çalıştığı unvandır. 4 ya da 2 yıllık bölüm mezunları kendi arasında farklı branşlar gibi görünse de DGS ile 2 yıl üzerine tamamlandığı zaman 4 yıllık hukuk mezunu olunmaktadır. Peki, 2 yıllık adalet mezunu ne kadar maaş alır ? Ülkemiz şartlarında en az 2 bin 500 TL ile çalışmaktadır. Yeni mezun bir personel ise biraz daha düşük maaş alacaktır. İyi bir deneyime sahip mezun 4 bin TL almaktadır. Özetle adalet bölümünden mezun olanlar ne kadar maaş alır ? derseniz 2 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında değiştiği net bir şekilde belirtebiliriz.