Adli Bilimler Ne Kadar Kazanır?

Günümüzde Kriminal vakalarda başrolü oynayan mesleklerden biri de adli bilim uzmanlarıdır. Adli bilimciler, en kilit suçlarda en büyük rolü üstlenen meslek grubudur. Bir dedektif gibi ince eleyip sık dokuyarak sonuca ulaşmaya ve elde edilen sonuçları değerlendirmekle sorumludurlar. Peki adli bilimler ne kadar kazanır? Bir adli bilimler mezunu kamuya bağlı olarak hizmet verir. Çoğunlukla esnek mesai saatlerine tabiidirler. Adli bilimler maaşları devlet tarafından belirlenir işte detaylar..

Adli Bilimler Nedir?

Kriminal vakalarda somut gerçeğin aydınlatılması ve hukuksal problemlerin çözülerek gerçeklerin ortaya çıkması için bilimsel çalışmalar üreten polis birimine adli bilimler adı verilir. Bu mesleği icra eden kişiler “adli bilimler uzmanı, bilimsel polislik ya da Kriminal polislik” ünvanıyla da bilinir. Bir adli bilimler mezunu aylık kazancı 50.000 lira ile 75.000 lira arasında değişebilir.

Adli Bilimler Mezunu Ne İş Yapar?

Bir suçla ilgili tüm kanıtların toplanması, incelenmesi ve değerlendirilmesi adli bilimlerin konusu kapsamına girer. Bir adli bilim mezunu “kan, kemik, sperm, idrar, ateşli silah kovanları veya patlama kalıntıları, cam, lif, toprak, hayvansal kalıntılar, kamera kayıtları, ses kayıtları” gibi delil niteliği içeren tüm bulguları toplar. Toplanan bu bulguları özel bir laboratuvarda incelemeye alır ve çıkan sonuçları değerlendirir. Ulaştığı sonuçları gerekli birimlere iletir ve vakanın hukuki boyutunu aydınlığa çıkartır. Bir adli bilimler mezunu adli biyoloji ve genetik, narkotik, adli bilişim suçları, adli psikoloji gibi birimlerde hizmet verir.

Adli Bilimler Yüksek Lisans Şartları

Lisans düzeyinde Adli Bilimler eğitimi alan adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve lisans eğitimi genel not ortalaması (GNO) baz alınarak lisansüstü eğitim almaya hak kazanabilir. Lisansüstü eğitim tezli veya tezsiz olarak ikiye ayrılır.

Adli Bilimler Atama Puanları

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile adli birimlerde çalışmak isteyen adli bilim uzmanları, sınava B kadrosundan girmelidir. Başvuru yapan adayların aldıkları eğitime göre KPSS P3 ve KPSS P93 puanları hesaplamada esas alınır. Bahsi kurumlara başvuru yapabilmek için gerekli taban puan 70’dir. 70’i geçen kişiler başvuru yapmaya hak kazanır ancak sıkı rekabetin olduğu bu sınavda 70 yeterli olmayacaktır. 2020 yılında en düşük atama 72,73028 puan ile ve tekniker ünvanıyla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleşmiştir.

Adli Bilimler Bölümü Olan Üniversiteler

Türkiye’de Adli Bilimler bölümü ile ilgili lisans eğitimini bir adet devlet üniversitesi ve bir adet özel üniversite vermektedir. Bu eğitimi devlet okulundan almak isteyen bir kişi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni tercih etmelidir. Alternatif bir seçenek olarak; şartları taşıyan bir öğrenci, özel bir okul olan Üsküdar Üniversitesi’nin burslu, %50 burslu veya ücretli bölümlerini tercih edebilir. Bu iki okul haricinde Türkiye’de lisans düzeyinde Adli Bilimler eğitimi veren eğitim kurumu bulunmamaktadır.


Yazıyı Nasıl Buldunuz?
[Total: 1 Average: 5]
Updated: 10 Şubat 2023 — 20:18

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir