Apartman görevlisi olarak bilinen kapıcı maaşları ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz. 2020 güncel bilgilerle merak edilen noktalara ışık tutmaya devam ediyoruz. Eski mesleklerin başında gelen kapıcılık günümüzün en zor meslek grupları arasında yerini alıyor. Zor olmasına karşın sosyal olanakları çalıştığı bağlı olarak değişmektedir. Özellikle yaşamın yoğun olduğu il ve ilçede iş olanaklarını geniştir. Kısa kısa detaylara birlikte bakalım.
Apartman Görevlisi (Kapıcı) kime denir ?
İnşa edilen yapılar bazen eğitim kurumları tarafından bazense iş hanı ya da devlet kurumu olarak kullanılmaktadır. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sonucunda üretilen yeni malzemeler ve görsel açıdan farklı bir duruş sergilemesi için hazırlanan projelerle binalar tamamlanmaktadır. Bunlar arasında bireylerin yaşam alanı olarak tercih ettiği dairelerde yer alır ki kimi site şeklinde kimide tek bir apartman halinde hazırlanmaktadır. İmkanlar dahilinde konutun çevresinde bahçeye yer verilmektedir.
Bir bina ve bahçesi için elbette muhtelif işlemlerin yapılması istenmekte, bu amaçla kapıcı (apartman görevlisi) görevinde çalışanlar bulunmaktadır. Apartman içinde varsa eğer asansörler ev sahipleri ve misafirler tarafından kullanılmaktadır. Gerekli zamanlarda asansörün kontrol edilmesi ve temizliği işlemi apartman görevlisince yapılmaktadır.
Apartman görevlisi ne iş yapar ? Görevleri nelerdir ?
Kapıcı olarak görev yapan bireyler dairelerden sipariş alarak buna uygun alışveriş yapıp teslim etmektedir. Asansör haricinde temizlik işlemi binanın çeşitli yerlerde gerçekleştirilmektedir. Özellikle binanın girişi sıklıkla kullanıldığından dolayı kirlenebilmektedir. Temiz bir görüntü ise hem dairelerde yaşayanlar hem de onların misafirleri açısından hoş bir durum olarak belirtilebilir.
Kapıcı (apartman görevlisi) bina girişinin ve binanın genel temizliği noktasında da çalışmalarını sürdürmektedir. Site veya apartman bahçesinde ağaç, çiçek yetiştirme söz konusu olabilmektedir. Kapıcı bu alanların bakımı ile de ilgilenmektedir. Kapıcı (apartman görevlisi) olan kişinin yapacağı işlerden biride mevsim şartlarına bağlı olarak otopark vb ortak kullanım alanı şeklinde tanımlanan yerlerin temizliğidir.
Kapıcı maaşı elden ödenir mi ?
Kapıcı tam zamanlı olarak çalışıyorsa, 4857 sayılı yasaya göre elden ödenmez. Banka aracıyla ödeme yapmayan yönetimlere bu anlamda ceza gelebilir.
Ayrıca Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi uyarınca asgari ücretin altında veya yanıltıcı evraklarla çalıştırılma durumda yetkililere 1,5 ile 3 yıl arasında hapis cezası gelebilir.
Kapıcı maaşı nasıl ödenir ?
Kapıcı tam zamanlı olarak (aylıkçı) görev yapıyorsa, banka üzerinden maaşının ödenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda sigorta primin tam olarak ödenmesi ve en az asgari ücret tutar oranınca maaşın olarak ödenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte en düşük aylık 2174 TL civarındadır. Ayrıca kapıcı maaşı netten brüte hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır.
2020 | Brüt tutar
2.558,00 TL |
SGK Primi
358,12 TL |
İşsizlik Sigortası
25,58 TL |
Net Tutar
2.174,30 TL |
Kapıcı işsizlik maaşı alır mı ?
Sigortası tam olarak yatırılan kapıcının bordrosunda yapılan kesintiler içerisinde işsizlik sigortası kalemi vardır. Bu da son üç yıl içerisinde en az 600 gün aktif olarak çalışan ve daha sonra işsiz kalan apartman görevlisinin işsizlik maaşı alabileceğini göstermektedir. Bu oran en düşük seviye asgari ücret üzerinden 25,58 TL’dir.
Kapıcı maaş kesintileri nelerdir ?
2019 güncel bilgileriyle anlatmak gerekirse; apartman görevlisinin 5 kalem kesintisi vardır. Bunu da maaş bordrosunda görebilir. Bunlar;
- SGK primi (%14) : Asgari ücret maaş alan için 358,12 TL’dir.
- İşsizlik sigorta primi : Bu oran asgari ücrette 25,58 TL’dir. Aldığı maaş yükseldikçe kesinti de o oranda artmaktadır.
- Gelir vergisi (%15) : Bu oran ilk aylarda düşük olur. Bir yıl boyunca aldığı toplam para 10 bin 500 TL olduğu zaman vergi oranı %20’ye çıkacaktır. Yani %6 daha fazla kesinti olacaktır.
- Damga vergisi : Asgari ücret alan apartman görevlisinden en düşük 15,40 TL’dir.
Kapıcı maaşını kim öder ?
Apartman görevlisinin maaşını site yönetimi öder. Çoğunlukla kira ödemeden kapıcı dairesinde ikamet ederler. Aynı zamanda su, doğal gaz ve elektrik faturası olmaz. Masraflar oturduğu yönetim tarafından karşılanmaktadır. Bu durum yönetim ile kapıcı arasında imzalanan sözleşmede yer alması durumda uygulanmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu tür madde yoktur.
Kapıcı maaşı nasıl hesaplanır ?
Direk olarak şu şekilde hesap yapılır diye bir tabir kullanamayız. Yönetimle yapılacak anlaşmaya göre maaşın hesabı değişmektedir. Fakat bordro içerisinde sabit olan değerler vardır. Bunları baz alarak şu şekilde hesap yapabiliriz. Kısaca kapıcı maaşı ve sigortası ne kadar ? Sorusunu yanıtlayalım.
KAPICILAR İÇİN 2020 ASGARİ ÜCRET
(01.01.2019 – 31.12.2019)
Brüt Ücret 2.558,00 TL
Sigorta Primi İşçi Payı 358,12 TL
İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı 25,58 TL
Kesintiler Toplamı 383,70 TL
NET ÜCRET 2.174,30 TL
Kapıcı maaşı tazminatı
İşten ayrılması gereken bir kapıcının kıdem tazminatı hesabını şu şekilde açıklayabiliriz. Öncelikle kıdem alabilmek için yönetimin direk olarak işten çıkarması gerekiyor. Aynı şekilde 1 seneden fazla görev yapıyor olması gerekmektedir. Bunları göz önüne alarak 5 yıl 6 ay görev yapan bir apartman görevlisinin asgari ücret üzerinden kıdem hesabı şu şekilde yapılır.
*Brüt ücret: 2.029.50 TL
*Giydirilmiş ücret 2.029.50 TL + 500 TL (Emsal kira bedeli) +300 TL (faturalar)= 2.829.50 TL
*5 yıl X 2.829.50 = 14.147.5 TL
*6 ay X 235.79 = 1.414.75
*Ödenecek tutar: 15.562.25 TL
*Kira ve faturalar olmasaydı ödenecek ücret: 11.162.25 TL
*Aradaki fark: 4.400 TL
kapıcı arayan var mı ? il Ankara
Alanya’da kapıcı arıyoruz düşünürsünüz 05427427502
kapıcılık arıyorum
teşekkürler admin
sultanbeyli de kapıcı aranıyor…
İzmirde kapıcılık işi arıyorum lütfen yardımcı olun
Personel talebi olduğu zaman sizin iletişim bilgilerinizi paylaşırız. Teşekkürler
Çanakkale`de kapıcılık arıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Selamlar,
Çanakkale bölgesinde ihtiyaç olması halinde mail adresinize bilgi verilecektir. İlginize teşekkür ederiz.
Kapıcı maaşı tazminatı hesaplanırken yukarıda yazılan;
*6 ay X 235.79 = 1.414.75 neyi ifade etmektedir?
Selamlar,
5 yıl 6 ay çalışan kişinin tazminat hesabı yapılmıştır. 6 ay içinde ödenen sigorta priminin hesabıdır.
Saygılar…
Kapıcı maaşları hesaplanırken Gelir Vergisi ve Damga vergisi mi hesaplanıyor 🙂
Selamlar,
Senelik kazancına bakılarak hesaplanır. Özellikle 3 bin TL ve üzerinde maaş alanlar için geçerlidir.
merhaba öncelikle teşekkür ederim çok güzel yazı olmuş benim sorum şu şekilde olacak kira bedeli 500 tl ve fatura bedeli yazmışsınız ben doğalgazı cebimden ödüyorum ve kira bedeli falan almıyorum bunları vermek zorundalarmı kanunen ve bayramlarda yarımşar maaş vermeleri zorunlu değilmi ben maaşım dan hariç hiçbir şey almıyorum daha doğrusu vermiyorlar şimdiden teşekkür ederim
Selamlar,
Kanuni olarak bedel şartı bulunmamaktadır. Yaptığınız anlaşmaya göre değişkenlik gösterebilir. Fakat tam gün çalışıyorsanız, bayramlarda fazla mesai ücretinizin verilmesi gerekiyor.
5 yıl calismislik durumunda kendi isteğimiz veya üzerimize yapılan baskı sonucu çekilmez bir ortam dan dolayi işten ayrılma durumunda tazminat hakkı olabilir mi . Iyi seneler.tesekurler
Selamlar,
Kendi isteğiniz ile ayrılmanız durumda tazminat alamazsınız. Fakat mobbing denilen baskı sonucu ayrılmanız durumda tazminat alabilirsiniz. Burada size baskı yapıldığını şahitler ile ispat etmeniz gerekebilir.
Saygılar…
Merhaba hocam benim maaşımı bankaya değil elden veriyorlar ileride sıkıntı olurmu. Ve maaş banka Ya yatmadığı için emekliliğim kapıcı üzerindenmi yoksa normal işci üzerindenmi görünür.
Selamlar,
Tam zamanlı çalışıyorsanız, kanun gereğince bankadan almanız gerekiyor. Sigorta primleriniz yatıyorsa emeklilik yönünden bir sıkıntı yoktur. E devlet üzerinden kontrol etmeniz de yarar vardır.
Saygılar…
Merhaba hocam benim maaşımı elden ödüyorlar ileride bir sıkıntı olur mu Ben Görevli olarak mı görünüyorum acaba yoksa normal işçi mi emekli olduğunda normal işcimi yoksa Görevli olarak mı görünümün maaş bankaya yaramadığı için Cevap verirseniz sevinirim Teşekkürler
Selamlar,
Gerekli açıklama bir alt yorum da yapılmıştır. Burada önemli nokta sizin maaşınızı banka üzerinden almanız gerektiğidir. E devlet üzerinden sigorta primlerinizi kontrol edebilirsiniz. Primleriniz ne kadar yüksek olursa emekli olduğunuzda alacağınız maaş o denli yüksek olur.
Saygılar…
merhaba,
Bizde kuru maaş (Fatura+Emsal kira) desteği yok. Bina bakıcılarına var.
Bu hesaplamaları gördükçe kapıcı olarak çalışma hevesim kabarıyor.
Merhabalar
Buradaki bilgiler hakkınız olandır. Saygılar
iyi aksamlar ben 6 yildir calisiyorum ve maasimi elden aliyorum ilerde sorun olurmu ama maas bodromu her ay imzaliyorum tesekkurler
Selamlar,
Kanun gereğince tam zamanlı görev yapan personeller maaşını banka üzerinden alması gerekir. Şu an bir problem olmaz. Fakat ilerleyen yıllarda böyle sorun karşınıza çıkabilir.
Saygılar…
biz apartmanda kapıcıya 678TL sigorta ödüyoruz. neden?
İzmir de Apartman görevlisi işi arıyorum zor durumdayım lütfen yardımcı olun.
Telefon numaranızı bırakırsanız, ihtiyaç halinde bilgi verebiliriz.
16 yıldır aynı yerde kapıcılk yapıyorum her yıl tazminatımıbürüt ücretten imza karşılıgında elden veriyorlar bu ğün işten cıkarsalar hak talep edebilirmiyim
Selamlar,
Hak talep edemezsiniz.
Saygılar.
2019 kapıcı siğortasi ne kadar öğrenebilir miyim
%14 olarak 358 TL’dir. İşverene maliyeti 3 bin TL’dir.
Arkadaslar merhaba ben kapıcı olarak işe basladım aldıgım maas 2.400 elrktrik su dogalgaz bana. Ait 75 daıreye bakuyorum iş cok yogun sizce bu maas normalmi ne diyorsunuz bu konuyla alakalı
Çalıştığınız bölgeyi iletirseniz yardımcı olabiliriz.
Merhaba bende ankarada yarım kapıcı olarak yanı part time olarak çalışıyorum gunluk 6 saat sabah servıs oglen servıs ve aksam çöp olarak bolundu saatlerim aylık sigorta prımım 15 gun üzerinden yatıyor benım almam gereken ne t maaşım ve hakların nelerdir tam kapıcı gını çalıştırılıyorum
Anlaşmanıza göre değişmektedir. Sigortanızın bu şekilde yatırılması normaldir. En az bin 200 TL üzerinde olması gerekmektedir.
ben bir sitede kapıcı olarak çalışmaktayım. maaşımı bankaya yatırıyorlar e devlet üzerinden de sigortamı takip ediyorum. ama binanın yapı kullanım izin belgesinde kapıcı dairesi gözüküyor belediye numara da vermiş yalnız kapıcı dairesi yok sadece inşaat firması satış ofisi olarak bir yer yapmış orayı kapıcı dairesi olarak istedim ama vermediler. ben de sabah 7.30 da gidiyorum aksam 18.30 da çıkıyorum. bu konuda ne yapabiliirim sigorta primimi nasıl yüksek yatırabilirler.
İş olarak anlaştığınız sözleşmeye göre hareket etmeniz gerekiyor. Daire konusunda haklı olabilirler. Çünkü kalacak yer bakımından sıkıntı yoksa, problem yok anlamındadır. Ayrıca primlerin yükseltmesi için aldığınız maaşın sigortasının tam olarak yatırılması gerekiyor. Yani 5 bin TL alıyorsanız, sigorta primi bu rakam üzerinden yatırılması lazım.
kapıcılık işi arıyorum. izmir istanbul farketmez saygılar
Telefon numaranızı bırakırsanız, ihtiyaç halinde bilgi verebiliriz.
kapıcı aranıyor acil!!!