Dünyada daha yaygın olan ancak ülkemizde yeni bir meslek olarak öne çıkan arabuluculuk, anlaşmazlığı olan iki tarafın arasını bularak anlaşmazlığı ortadan kaldırmaya çalışır. Bu anlaşmazlığı kaldırmak için uğraştığı saat başına ücret kazanan arabulucuların arabulucular ne kadar kazanır? sorusuna verdikleri cevaplar ise farklı farklı oluyor. Mahkeme sürecinden önce son olarak arabuluculara başvuran taraflar sonuç çıkmazsa en son çare olarak mahkemeye giderler. Anlaşmazlığa konu olan her taraf için ücretlendirme yapan arabulucular, uyuşmazlığın konusuna göre de fiyatlandırma yapabilirler. Bu sebeple arabulucular ne kadar kazanır? sorusuna sabit fiyat ile cevap verilemiyor.
Arabulucu Nedi̇r? Ne İş Yapar?
Herhangi bir sebepten dolayı anlaşmazlık ve uyuşmazlık durumlarıyla karşılaşan iki veya daha fazla taraf problemin çözülmesi için yargı yoluna başvuruyor. En küçüğünden en büyüğüne kadar yargıya taşınan mevzular ise mahkemelerde binlerce dosyanın birikmesine, yargı sürecinin yavaşlamasına ve sonuç alınmasının gecikmesine sebep oluyor. Yargı üzerinde oluşan bu yükü hafifletmek ve anlaşmazlıkları daha çabuk ve kolay çözüme kavuşturmak için arabulucu kişiler devreye giriyor.
Arabulucular tarafından bir araya getirilen taraflar problemin çözümü için çalışıyorlar. Mahkeme sürecinden önce arabulucuya gidilebileceği gibi yargıya intikal etmiş durumda olanlar için ise mahkeme arabulucuya gitme kararı verebilir. Bu sebeple toplum içerisinde önemli bir görev üstlenen arabulucu maaşı taraflardan aldıkları saatlik ücretlerle belirleniyor. İki, üç veya daha fazla tarafı olan uyuşmazlıklarda uğraştıkları saat başına 250 TL ile 300 TL arasında ücret alıyorlar. Uyuşmazlığın tarafları kurumlar ise bu ücret daha da artmaktadır.
Arabulucu Nasıl Olunur?
Arabulucu olmak isteyenler üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmalıdır. Ayrıca beş senelik mesleki tecrübelerinden sonra açılacak sınava girerek arabulucu olabilirler. Hali hazırda gereken şartları yerine getirenler Barolar Birliği’nin, Adalet Bakanlığı’nın eğitimlerine katılarak ve sözlü ve yazılı sınavda başarılı olarak arabuluculuğa başlayabilirler. Arabuluculuk sınav ücreti 2023 yılı için 300 TL olarak belirlenmiştir.
Bazı hukuki anlaşmazlıklar arabuluculuk kapsamı dışında bırakılmıştır. SGK’nın taraf olduğu, aile içi şiddet, boşanma, velayet, sendika vs. gibi anlaşmazlık durumlarında arabuluculuk yolu kapalıdır.
Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır?
Arabuluculuk için zorunlu ve ihtiyari başvuru yapılabilir. Yetkili adliyeyi tespit ettikten sonra arabulucuya dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekir. Arabuluculuk nasıl yapılır diye düşünenler için ise bu adımları takip ettiklerinde istedikleri cevabı burabilirler. Başvuru dilekçesinde kimlik ve iletişim bilgileri ile talep edilen haklar detaylı bir şekilde belirtilmelidir.
Yazılan dilekçe sonrası arabulucu tarafları görüşmeye davet eder. Bu davete bütün tarafların katılması gerekir. İlk davete katılmayan taraf ileride tüm yargı sürecinde oluşacak masrafları ödemek durumda kalabilirsiniz. Anlaşma sağlandığı takdirde arabulucu ücreti ödenerek işlem sonlandırılır. Taraflar ödenecek ücret için aralarında anlaşabilirler.