Aşçı Maaşları

Aşçı maaşları ne kadar ? Herkesin yapabileceği gibi görünen fakat gerçek anlamda ustalık gerektiren meslekler başında gelmektedir. Sadece yemek pişirme anlamını yüklenemeyeceği el lezzetinin olmazsa olmaz olduğu bir meslek dalıdır. Bu yazımızda aşçı kimdir ? kime denir ? nasıl olunur ? maaşları nasıldır ? iş olanaklarını ve devlet atamaları nasıldır ? Kısacası bu meslek hakkında merak edilen bir çok sorunun yanıtını açıklamış olacağız.

Aşçı kimdir ? Kime denir ?

 Yemek yapan kişiye aşçı denir. Kısa tanımı bul olsa da el lezzetiyle yemeği tam anlamıyla pişiren kişiye denir. Kişi sayısıyla birlikte yemeğin lezzetine bozmadan içerisine gerekli malzemeleri katmak suretiyle yemek yapan kişidir. Günümüzde bu mesleği icra pek çok kişi bulunmaktadır. Gerçek anlamda işini hakkıyla yapan pek çok usta olduğu gibi sadece yemek yapan aşçılar da bulunmaktadır.

Bu mesleğe direk olarak giriş yapılmaz. Öncelikle diğer meslek dallarında olduğu çırak döneminin yaşanması gereklidir. Yamaklık ve aşçı yardımcılığı gibi 2 aşamadan sonra aşçılık seviyesine ulaşılmaktadır.

Aşçı nasıl olunur ?

Türkiye’de pek çok devlet ve vakıf üniversitesi bünyesinde Aşçılık programı 2 yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Mezunlar ”Aşçı” ünvanıyla mezun olurlar. Özel üniversiteler bünyesindeki aşçılık programları için genellikle yüklü bir bütçe gerekmektedir. Bunun haricinde çeşitli kurslar da düzenlenmektedir.

2 yıllık önlisans programından başarıyla mezun olan öğreniler istedikleri takdirde, dikey geçiş sınavında da başarılı olmaları durumunda , Beslenme ve Diyetetik, Mutfak Sanatları ve Yönetimi,Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Aile  ve Tüketici Bilimleri gibi 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.

Aşçılık programında okuyan öğrenciler, Gastronomi Tarihi, Turistik Mekanlarda Tasarım, Türk Mutfağı, Dünya Mutfağı, Girişimcilik, Yabanı Dil, Genel İşletme, Satış Teknikleri  gibi meslekte oldukça işlerine yarayacak dersler görmektedirler.

Aşçılık İş İmkan ve Olanakları

Son yıllarda oldukça revaçta olan Aşçılık programları, gastronomi alanında eğitim vererek, yiyecek ve içecek sektöründe, otellerin ve özel işletmelerin mutfaklarında, bu gıdaların servis aşamasında, yiyecek ve içecek işletmelerinin yönetiminde, sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanlar yetiştirip iş istihdamı sağlarlar.

Aşçılık alanında kendini geliştirebilen, yeniliklere açık,  bu konuya merakı olan ve sürekli denemekten çekinmeyen insanlar için meslek tam anlamıyla biçilmiş kaftandır ve iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacaktır.

Aşçılık programı öğrencileri daha öğrencilik yıllarındaki staj programlarıyla çeşitli kuruluşlarda çalışarak kendilerini gösterme imkanı yakalamaktadır. Son yıllarda, televizyonlar bu alandaki çeşitli yarışma programlarında da aşçılık programı öğrencilerine özellikle yer vermektedir.

Aşçılar genellikle bir mutfak okulunda eğitilir, yiyecek hazırlama ve ilgili alanlarda derece alırlar. Restoranlar için resmi mutfak eğitimi her zaman gerekli değildir; Birçok aşçı veya baş şefleri altında işi öğrenir. Tipik olarak, iyi yemek işletmelerinin resmi eğitim gereksinimleri vardır.

Bir aşçı olmak kendi başına bir kariyer olarak kalsa da, ilerleme için yer vardır. Aşçılar çoğu zaman çok çalışsalar ve menü oluşturma gibi başka nitelikler geliştirirlerse, baş aşçı veya yönetici şefe terfi edebilirler.

  • Yemek hazırlamak için tarifleri ve ürün talimatlarını takip eder.
  • Çeşitli mutfak ekipmanları işletir.
  • Stok, tarih, ürün sıcaklığını döndürün ve kontrol eder
  • İş istasyonlarını ve ekipmanı temizleyin ve dezenfekte eder.
  • Gıda üretimini doğru bir şekilde planlamak için ürünleri tadın ve kayıtları saklar.

Aşçı atamaları ne durumdadır ?

Kamu da aşçı alımları deneyime göre yapılmaktadır. İlk olarak diploma istenmektedir. Daha sonra deneyim şartıyla birlikte KPSS gereklidir. Özel sektörde çoğu firmada diploma gerekliliği aramazken, olmazsa olmaz şart tecrübedir. Tecrübe dahilinde işin ehli kişiler iş başı yapmaktadır. Ortalama en düşük seviye 70 puan civarında atamalar gerçekleştirilmektedir. Bakanlıklar ve alt taşra kurumları başta olmak üzere bir çok kamu kurumunda kadroları bulunmaktadır.

Aşçılar özel sektör de yemek firmaları ilk sırada olmakla birlikte oteller ve gemilerde aktif olarak çalışmaktadır. İş imkanı bakımından tecrübeli olmakla birlikte iş kaygısı bulunmayan bir bölümdür. Yeter ki personelin deneyim ve elinin lezzeti olsun.

Aşçı maaşları ne kadar ?

Bu başlığımız altında konumuza başlık olan aşçı maaşları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Bu bölümü 2 aşamada incelemekte yarar olduğunu düşünüyoruz. İlk olarak kamu sektöründe görev yapan aşçıların ortalama maaşlarına bakalım.

Aşçılar tipik olarak bir baş aşçısı altında çalışan restoran çalışanlarıdır. Genellikle baştan sona yemek hazırlamaktan sorumludurlar. Yüksek kalite standartlarını korurken, müşterilere mümkün olduğunca çabuk ve verimli bir şekilde gıda göndermeleri gerektiği için hız ve hassasiyetle çalışmalıdırlar. Aşçılar, bir restoranın yemeklerinin pişirilmesinden ve montajından sorumludur. Ayrıca gerektiğinde istasyonlarını hazırlar, temizler ve yeniden doldururlar. Aşçılar bazen astları denetleyebilir ve bir istasyonu temizlemek veya stoklamak gibi belirli görevleri devredebilirler.

Kamuda aşçı maaşları (devlette)

Kamu alanında kurumdan kuruma değişmekle birlikte en düşük 2 bin 500 TL seviyesinden başlayıp 5 bin TL’ye kadar değişen kadro ve kuruma göre maaş sistemi bulunmaktadır. İlk olarak kamuda aşçıbaşı, aşçı, komi ve aşçı yardımcısı kadroları bulunmaktadır.

Kamu ve özel sektörde çalışabilecek bazı kurum/firmaları sıralamak gerekirse; Askeriye, Adliye, Belediye, Cezaevi, Danıştay, EGM, İŞKUR, MSB, MEB, Meclis, Orduevi, THY, BTA ve daha fazlası…

Özel sektör aşçı maaşları

Aşçıların en çok iş bulabildikleri alanların başında özel sektör gelmektedir. En az 10 – 20 kişilik yemek gruplarından başlayıp da büyük firmalara göre değişmekle birlikte 300 – 400 kişilik yemek hazırlayabilir. Bu büyük rakamları tek başına değilde bir ekip halinde hazırlayabilir. Profesyonel aşçı maaşları en az 6 bin TL’dir.

Özel de ortalama maaş 2 bin 300 TL ile 10 bin TL arasında değişmektedir. Özel de iyi bir aşçı ne kadar maaş alır ? derseniz en az 6 – 7 bin TL alır. Çalıştığı firmaya ve lezzetine göre bu rakama değişebilmektedir. En çok aşçı aranan iller sıralamasına baktığımız zaman başı Antalya – Ankara – İstanbul – İzmir çekmektedir. Sektör bazlı inceleme yaptığımızda ise Cafe – Fabrika – Gemi – Hilton (Otel) – Hava alanı gibi mekanlar gelmektedir. Firma açısından incelendiğinde en çok Mado – Midpoint – Nusret gibi firmalar ile karşılaşmaktayız.

Yurt dışı aşçı maaşları

Yurt dışı bazlı baktığımız zaman onlarca ülkede çalışabilir. En çok aşçı arayan ülkeleri sıralamak gerekirse; Amerika – Almanya – Avustralya – Azerbaycan – Bulgaristan – Fransa – Hollanda – İngiltere(Londra) – İsviçre – İsveç –  İspanya – İtalya – Japonya – Katar – Kıbrıs – Kanada – Kuveyt – Rusya – Ukrayna ve daha fazla ülkede çalışabilir. Burada önemli olan aşçının el lezzetinin yanında o kültürün yemeklerini yapabiliyor olmasıdır. Ek olarak da o ülkenin dilini bilirse çalışmasına bir engel bulunmayacaktır.

Yıllık bazlı ortalama 16,725 $ ile 31,920 $ arasında maaş almaktadır. Deneyime göre bu rakam değişmektedir.

Aşçı Maaşları 2023 Ne kadar Kazanıyor ?

en düşük  olarak maaşı asgari ücret : 8 Bin 506 TL , ortalama  : 15.200 bin TL en yüksek 31 bin TL tabi yurtdışında bu ücretler daha fazla.. En güncel fiyat listesini sizler için derledik.


Yazıyı Nasıl Buldunuz?
[Total: 1 Average: 5]
Updated: 10 Şubat 2023 — 01:13

6 Comments

Add a Comment
  1. Ben 16 yaşındayım lise 3’e geçtim ve Anadolu lisesi okuyorum ama gerçekten aşcılığa içten gelen bı isteğim ve merağım var. Çocukluğumdan beri çoğu zaman evde tek kaldım babam ve annemin çalışmasından dolayı yemeklerimi de basit şeyler olsa da kendim yapıyordum size sormak istediğim şey ilerde bu bölümü seçmeli’miyim çok kararsız kalıyorum fikrinizi söylerseniz çok sevinirim teşekkürler .

    1. Benimde 2. planda tutuğum bir bölüm bunu üzerine iyi araştırmalar yaptım eğer iyi bir üniversitede bunun eğtimi alırasan paraya para demezsin ama iyi bir üniversite olmazsa seni çok tatmin etmeyebilir ama şunu unutma her şeyden önce işinden zevk almalısın zevk alıyorsan gerisi zaten gelir

    2. ilgin varsa ve ileride her sabah kalktığında pişman olmayacağına eminsen yazmanı tavsiye ederim,sektörün senin gibi bu işe ilgisi olan kişilere ihtiyacı var iyi akşamlar diliyorum..

  2. Merhaba Muhammet yorumunu görünce yazmak istedim ben lisede aşçılık okudum yetmedi üniversitede de okuyorum fakat eğer çok seviyorsan istiyorsan bu işi yapabilirsin çünkü sektörde seni zorlu bir süreç bekliyor sana soyliyeceklerim bu kadar 🙂

  3. Bu konuda uzun yılları vermek zorundasın eğer bir yerlere geleyim dersen en 10 yil

  4. Merhabalar ben 16 yaşındayım. Meslek lisesinde yiyecek içecek hizmetleri bölümünü okuyorum. Benim tek istediğim bir şef olabilmek bu istediğim mesleği olabilir miyim diye hep düşünüyorum. Gastronomi bölümüne gidip’ te bu mesleği şeçmelimiyim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir