Avukat Maaşları

Avukat maaşları ne kadar ? Günümüzün en popüler mesleği arasında karşımıza çıkan avukatlık mesleği hakkında merak edilenleri bu yazımızda ele alacağız.

En çok sorulan kimdir ? ne iş yapar ? nerede çalışır ? nasıl olunur ? ortalama maaşları ne kadar ? atamaları var mı ? gibi bir çok sorunun cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz. Vakit kaybetmeden başlayalım.

Avukat kimdir ? Kime denir ?

Bireyler ile kurumların birbirleri ve devletle olan ilişkilerinde ortaya çıkan problemleri çözümü amacıyla başvurdukları hukuk fakültesi mezunu ve avukatlık stajını tamamlamış kişilere “avukat” denilmektedir. Avukatlar bu mesleği bir kuruma bağlı olarak icra edebilecekleri gibi kendilerine ait ofislerinde bağımsız bir çalışan olarak da sürdürebilirler.

Avukatlar çalıştıkları şehrin barosuna kayıt olmak şartı ile faaliyet gösterebilirler. Avukatlık mesleği söz konusu olduğunda herkesin aklına dava takibi gelse de meslek faaliyetleri bununla sınırlı değildir.

Avukat ne iş yapar ?

Avukatlık icrası oldukça zor bir meslektir. Bu mesleği yerine getirmek isteyen kişilerin belirli niteliklere sahip olması şarttır. Öncelikle bu meslekte hukuki bilgi çok büyük bir önem arz etmektedir. Müvekkilin hukuken hangi konuda haklı olduğunu ve bu hakkını nasıl arayabileceğini bilmek için akıl yürütme becerisinin yüksek olması gerekir. Yapılan iş neticesinde maddi bir kayba sebebiyet vermenin ya da müvekkilin hayatını, özgürlüğünü etkilemenin pamuk ipliğine bağlı olması sebebiyle çok titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, cesaretli ve sabırlı olmak mesleğin gereğidir.

Avukatlık mesleği onurlu ve gururlu, çok önemli bir meslektir. Yoğun sorumluluk gerektirmesi sebebi ile büyük zorluklarla icra edilmesine rağmen dürüst ve dik duruşlu bir şekilde icra edildiği zaman çok keyifli ve asil bir meslektir.

Avukatlık hakkında bilgi verir misiniz ?

Avukatlar kanunları belirli durumlara uygular ve müvekkillerine yasal hak ve sorumluluklara dayalı bir eylem planı önerir. Bazı avukatlar iş dünyasında çalışır, kurumsal müşterilere ticari işlemlerde danışmanlık yaparlar. Diğer avukatlar, hukuk sisteminde bulunan ve adlarını savunan ve mahkeme eylemlerinde kendilerini temsil eden kişilerle çalışır.

Avukatlar, sözleşmeler, ceza davaları veya patent davaları gibi bir hukuk alanında uzmanlaşmıştır. Çoğu avukat, ya özel sektörde ya da özel meseleler için müşterileri tarafından tutulan bir avukatla özel pratikte çalışır. Bazı avukatlar, bir kurum veya devlet kurumu için kurum içi danışman olarak çalışırlar.

Yasal sistemin çoğu zaman duyarlı olduğundan, çoğu avukat uzun saatler çalışmalıdır. Çoğu avukat, bir ofis ortamında, hukuk kütüphanesinde veya mahkeme salonunda çalışır.

Avukatlar yıllarca eğitim alır. Bir lisans derecesine ulaştıktan sonra, bir hukuk fakültesinde doktora derecesini elde etmek için genellikle üç yıl süren bir programı tamamlamaları gerekir. Bir avukat olarak çalışmak için, devlet tarafından devlete göre değişen uzun, zor bir sınavı geçmek zorundadır. KPSS ile atamalar yapılmaktadır.

Avukatlık mesleği hakkında bilgi kısa

Avukatlar mükemmel bir analitik yeteneğe sahip olmalı ve yasaları ve yasal kararları yorumlayabilmelidir. Bilgi toplamak, uygulamak ve çok detay odaklı olmak, çok miktarda bilgi tutabilmek ve görevlerini yerine getirmekte haklı olmak zorundadırlar. Avukatlar hem sözel hem de yazılı olarak mükemmel iletişim becerilerine sahip olmalı ve ikna edici argümanlar üretebilmelidir. Ayrıca problem çözme görevlerinde de başarılı olmalılar.

Avukatların genel görevleri

  • Müvekkil beyanı ile mahkemelerde çeşitli davalar açabilir, müvekkilleri lehinde ya da aleyhinde açılmış olan davalara katılabilirler.
  • Dilekçe yazabilir ve icra takibi, haciz işlemleri yapabilirler.
  • Talep olduğu takdirde hukuki konularda bilgi verebilir ve danışmanlık hizmetini yerine getirebilirler.
  • Bunların yanı sıra hakemlik ve arabuluculuk faaliyetlerini de yerine getirebilirler.
  • Müşterilere ticari işlemlerde tavsiyelerde bulunma, sorumluluk talep etme, davaların kovuşturulması veya savunulması ya da yasal hak ve yükümlülükler hakkında bilgi verilmesi.
  • Bireyler ve işletmeler için olası vaka sonuçları ile yasaları, kararları ve düzenlemeleri analiz etmek ve yorumlamak.

Avukat maaşları ne kadar ?

Kamu ve özel sektörde çalışan avukatların ortalama maaşlarını bu başlığımız altında inceleyeceğiz. Kısa kısa soru ve cevaplarla devam edeceğiz. Öncelikle yeni mezun avukat maaşları 4 bin TL civarındadır. Avukat maaşını nereden alır ? Kişi özel sektör de çalışıyorsa, çalıştığı işletmeden alır. Özel olarak geniş kapsamlı iş sahası vardır. Kişi ister bir başkasının yanında çalışabilir, isterse kendi bürosunu açarak iş yapabilir. Burada dikkat edilmesi gereken ilk nokta piyasa şartlarına uygun olarak kendini yetiştirmesidir. Başka bir avukatın yanında çalışması kendisine iş tecrübesi bakımından avantaj sağlayacaktır.

Öncelikle sıklıkla sorulan soruları inceleyim. Yeni mezun avukat kazandığı davalara göre en az 5 bin ile 10 bin TL arasında kazabilir. Hatta bundan daha fazla da kazanabilir. Önemli olan tecrübesi  ve çevresidir. Avukat maaşa el koyabilir mi ? Mahkeme kararı ile konulabilir. Stajyer avukat maaş alabilir mi ? Çalıştığı şirkete göre alabilir. Avukat asistanı maaşları ortalama 3 bin ile 4 bin TL arasında maaş alabilir. Avukat olarak askere gitmesi halinde avukat asteğmen maaşı alır. Buda en az 4 bin TL ve üzerindedir. Peki, avukatlar barodan maaş alıyor mu ? Avukat başlangıç maaşı nedir ? Sözleşmeli ve kadrolu avukat maaşları ne kadar ? Sözleşmeli en az 4 bin TL olurken, kadrolu 5 bin TL ve üzerindedir.

Her avukat devletten maaş alır mı ? Çalıştığı kuruma göre değişir. Sabit maaşı vardır. Üzerine ek tazminatlar almaktadır. Peki avukatlık stajında maaş alınıyor mu ? Alabilir. Aşağıda avukatların çalışabileceği kamu ve özel sektöre ait bazı alanlar paylaşılmıştır.

Devlet kurumları : EPDK – Emniyet – MEB – PTT – TMSF – TEİAŞ – TCDD – Türksat – Vakıfbank – CMK – DHMİ – DSİ – EÜAŞ – GİB – İBB – MSB – TSE – TOKİ – Tedaş – Tübitak – SGK – İŞKUR – TSE –  TFF – Kamu Hastaneler Birliği – Belediyeler – Ziraat Bankası – Halkbank – Valilikler

Burada bazı önemli kurumları paylaştık .Kamu kurumu avukat maaşları en az 5 bin TL ve üzerinde maaş almaktadır. Kıdem ve hizmet yılına göre değişkenlik göstermektedir.

Özel Sektör : Migros – Turkcell – Denizbank – Enerjisa – CMK – Bankalar – Tüpraş – Pegasus – THY – Vodafone – Holdingler

Yurt dışı avukat maaşları ne kadar ?

Dünyada genel olarak avukat maaşları aşağıda ki tablo da verilmiştir. Özellikle Dubai – Hollanda – İngiltere – Ukrayna – İsviçre – ABD başta olmak üzere ortalama maaşlar paylaşılmıştır. Uluslararası kazanç tablosu…

Maaş $49,533 – $156,250
Ekstralar $727 – $29,079
Kar Payı $101 – $36,142
Komisyon $1,000 – $41,480
Toplam ödeme $50,157 – $180,846

Avukat Maaşları 2024 Ne Kadar? güncel

Örneğin sigorta/BES kesintisini nedeniyle maaşlar 100-200 TL düşerken vekalet ücreti ile maaşlar bin TL ile 3 bin TL arasında artabilmektedir. Bu kapsamda kamudaki avukatların maaşları 2023 yılında şu şekildedir;

9/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan kamuda avukat maaşı 2023 20 bin 500 TL seviyesindedir.

2023 yılının ilk 6 ayında avukatlar yıllık en çok 35 bin TL brüt vekalet ücreti alabilir.


Yazıyı Nasıl Buldunuz?
[Total: 0 Average: 0]
Updated: 10 Şubat 2023 — 01:07

2 Comments

Add a Comment
  1. özel de mi daha iyi yoksa kamu da mı kazanmak daha iyi ?

    1. özelde tanındık bir avukatsan daha iyi daha fazla kazanırsın ama tanınan biri değilsen kamu aha iyi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir