Büyükelçi ve konsolos maaşları ne kadar ? 2020 yılı verileriyle karşınızdayız. Dış işleri Bakanlığı tarafından verilen teklif ile Bakanlar kurulunun ardından Cumhurbaşkanı tarafından göreve atanır. Görevli olduğu ülkedeki olayları, bilgileri kendi ülkesine iletmek ve anavatanı ile görevli olduğu ülke arasında ki ilişkileri geliştirmekle görevlidir.
Ülkesi ile görevli oldukları ülkeler arasındaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel gibi ilişkileri geliştirmek adına çalışırlar. Temsil etmiş oldukları ülkenin devlet başkanı imzasını taşımakta olan özel bir mektup ile yani diğer adıyla itimatname ile atanırlar.
Büyükelçi Nasıl Olunur?
Büyükelçi olmak mesleğin yapısı gereği kişinin kendisini en iyi şekilde geliştirmiş olmaktan başlar. Fakat büyükelçi olmadan önce diplomat olarak görev yapmanız gerekir. Büyükelçilik görevine gelene kadar birden fazla unvana sahip olmanız ve bu unvanlarda ki görevlerinizi başarıyla yerine getirmiş olmalısınız. Atanma kısmında ise ülkesinin Cumhurbaşkanı tarafından itimatname ile görev yerlerine atanırlar. Görev yapacağı ülkenin dilini kendi anadili gibi bilmek ile yükümlüdür. Büyükelçi olmak isteyen birisi güncel kalmalı ve sürekli olarak kendisini eğitmelidir. Görev yapmak istediği ülkenin ekonomik, kültürel, politik ve devlet yapısını en ince ayrıntısına kadar bilmelidir.
Büyükelçi olabilmek için ilk önce diplomat unvanına sahip olmalısınız. Büyükelçi olana kadar sahip olmanız gereken unvanlar ise şöyledir; Ataşelik, 3. Katiplik, 2. Katiplik, Başkatiplik ve Başkonsolosluk unvanlarına sahip olmanız gerekir ve bu unvanlar altında görevlerinizi başarı ile tamamlamanız gerekmektedir.
Görevleri nelerdir kısmına gelirsek, görevli olarak bulundukları ülkeler ile vatandaşı olduğu ülke arasındaki ilişkileri düzenlemekle görevlidir. Görev yaptıkları ülkelerde ki olayları, gelişmeleri, ekonomik ve politik her olayı ülkesine bildirmek zorundadır. Vatandaşı olduğu ülkeden gelen yurttaşlarının sorunlarını ve problemlerini çözmekle ve dış politikaları açıklamak gibi birçok görev üstlenirler. Yapacakları birçok işte diplomatik ciddiyet takınırlar ve büyük bir dikkat ile hareket etmek zorundadırlar.
Büyükelçi statüsüne gelene kadar birden fazla unvanda görev yapmaktadırlar. Bu unvanlar;
- Ataşelik
- Katiplik
- Katiplik
- Başkatiplik
- Başkonsolosluk
Yukarıda belirtilen unvanlarda ki görevlerini başarıyla yerine getirmesi gereklidir.
Büyükelçi Olmak İçin Gerekli Şartlar
Yapılması gereken birden fazla diplomatik görev olduğundan dolayı, diplomatik ciddiyeti ellerinden bırakmazlar. Hal ve hareketlerinde dikkatli olmalıdırlar, birçok devletle ve devlet yetkilisi ile görüşmeler esnasında dikkatli olmak zorundadırlar. Görevli olarak gittiği ülkenin dilini kendi anadiliymiş gibi bilmek mecburiyetindeler. Politika, tarih, uluslararası ilişkiler gibi üniversite bölümlerinden mezun olmuş olmaları gerekiyor. Ülkeler arası köprü görevi göreceğinden dolayı, kendilerini sürekli eğitmek zorundadırlar.
Tercih sebebi olarak; politika, tarih, uluslararası ilişkiler gibi bir bölümden lisansını tamamlamış olmaktır. Sürekli olarak eğitim görürler sebebi ise ülkeler arasındaki ilişkileri bilme gerekliliğidir. Büyükelçi görevi ağır olmasının yanında büyük sorumluluklar istediğinden dolayı yeni mezun veya deneyimsiz kişiler pek tercih edilmemektedir. İletişim kabiliyetleri yüksek olmak zorundadır. Sonuç olarak ülkeler arası köprü görevi görmektedirler. Görev yapılan ülkenin dilini anadili gibi bilme zorunluluğu vardır.
Büyükelçi ve konsolos maaşları bulunduğu bölgeye göre değişmektedir. Ortalama 3 bin 500 dolar ile 7 bin dolar arasında değişen maaş almaktadır.