Kalp Cerrahı Ne Kadar Kazanır?

Ülkemizdeki en ağır mesleklerden biri doktorluktur. Doktorluğun da en ağır uzmanlıklarından biri ise cerrahlıktır. Beyin cerrahı, kalp cerrahı vs. uzmanlık alanları oldukça prestijli olsa da eğitim zorluğu ve taşıdığı riskler açısından doktorları oldukça zorlamaktadır. Halk arasında sadece doktorluk olarak tabir edilen kalp cerrahlığı ise belirli bir uzmanlık ve tecrübeden sonra mümkün olabiliyor. Bu bağlamda kalp cerrahı ne kadar kazanır? denildiğinde uzmanın çalışma şartları ve çalıştığı yer göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca kalp cerrahı ne kadar kazanır? sorusu sorulduğunda söz konusu cerrahın mesleki birikimi ve tecrübesi de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Kalp Cerrahı Nedir? Ne İş Yapar?

Sağlık kuruluşlarının kardiyoloji bölümünde görev yapan kalp cerrahı daha çok kalp ve damar hastalıkları uzmanı olarak anılır. Kalp ve damar hastalıkları konusunda uzmanlığını tamamlamış ve bu organları ilgilendiren hastalıklarda ameliyata girecek yetkinliğe ulaşmış kişiler olarak bilinirler. Kalp ile ilgili kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, kalp krizi, tansiyon hastalıkları gibi rahatsızlıklar kalp cerrahının uzmanlık alanına girer.

Özel sektör ve kamu kurumlarında çalışma imkânı bulan kalp cerrahları Türkiye ortalamasının üzerinde kazanç sağlayan mesleklerin başında geliyor. Ayrıca kendi muayenehanesi olan kalp cerrahının kazancı ise bir hayli fazla oluyor. Bu bağlamda kamuda çalışan bir kalp cerrahı maaşı 30 bin TL ve üzeri olabilirken özel sektörde çalışanlar için bu rakam daha yukarılarda olabiliyor.

Kalp Cerrahı Nasıl Olunur?

Üniversitelerin 6 yıllık tıp fakültelerinden mezun olanlar kalp cerrahı olabilirler. Ancak bunun için uzmanlığı tamamlamak ve sınavda başarılı olmak gerekiyor. Ülkemizde tıp alanlarının herhangi birinde uzmanlaşmak için TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) yapılıyor. Bu sınavda kalp cerrahı olmak için yeterli puanı almak gerekiyor. Çok fazla tercih edilmediğinden diğer uzmanlık alanlarına göre puanı düşük olsa da insan hayatı açısından oldukça önem taşıyan bir uzmanlık alanıdır. Uzmanlık sınavında başarılı olduktan sonra en az beş sene asistanlık sürecini tamamlamak gerekiyor. Bu süre zarfında kalp cerrahlığı ile ilgili her türlü bilgi, belge, doküman ve uzmanlık gerektirecek hazırlıklar yapılıyor. Beş senenin sonunda ise kalp cerrahı olarak göreve başlanabiliyor.

Kalp Cerrahı Asistan Maaşları

Tıpta uzmanlık sınavında kalp cerrahisi için yeterli olan puanı aldıktan sonra en az beş sene sürecek asistanlık dönemi başlar. Bu asistanlık ister kamu kurumlarında isterse de özel sektörde tamamlanabilir. Ancak tecrübeli ve uzman bir kalp cerrahının yanında tamamlamakta fayda var. Kalp cerrahı asistanları asistanlık süreleri boyunca maaş da alabiliyorlar. Günümüzde kalp cerrahı asistan maaşı 11 bin TL civarında oluyor. Tabi bu rakam farklı gelir kalemleriyle birlikte daha da artabiliyor. Asistanlık süreci boyunca kalp cerrahlığı alanında kendini yetiştirmeye ve uzmanlaşmaya gayret etmeye dikkat edilmelidir.


Yazıyı Nasıl Buldunuz?
[Total: 1 Average: 5]
Updated: 10 Şubat 2023 — 23:26

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir