Muhasebe müdürü maaşları ne kadar ? İşletmelerde gördüğümüz tüm mali yapıları düzenleyen ve yasalara uygun şekilde faturalandıran birimlere muhasebe departmanları denilmektedir. Müdürü ise bu birimlerden sorumlu en yetkili kişidir. Kimdir, ne iş yapar ? iş olanakları ve imkanları nelerdir ? hangi alanlarda çalışabilir ? kamuya atamaları var mıdır ? İşte merak edilen detayları ile muhasebe müdürü…
Muhasebe müdürü kimdir ?
Hesap yöneticisi olarak bilinmektedir. Şirket ile müşterileri arasında maddi olarak ilişki kuran kişidir. Hesap yöneticileri yani muhasebe müdürleri ayrıca dış potansiyel müşterileri de ele alır ve onlara ihtiyaç duydukları değeri vermek için mevcut müşterilere yardımcı olur.
Muhasebe müdürü ne iş yapar ?
Şirketin finans anlamda tüm işlerinden sorumlu kişidir. Şirket politikası olarak müşterilerinin ihtiyaçlarını belirlemek için sunulan önerileri değerlendirerek şirkete maliyetiyle birlikte getirisi ve götürüsünü yani kar zarar ilişkisini koordine edecek kişidir.
Firmalar müşteri ihtiyaçları karşılamak için ürün veya hizmetler geliştirir. Firmalar bu yönde müşteri ilişkilerini ön planda tutarak, şirketleri geleceği taşımada önemli rol üstleniyorlar. Muhasebe departman müdürü o birimden sorumlu kişidir. Büyük firmalarda müdürü bağlı personel sayısı 20 ile 30 arasında iken, daha ufak çaplı işletmelerde bu sayısı 2 ya da 3 ile sınırlıdır. Müdürün yaptığı işleri maddeler halinde sıralarsak;
- İşletmenin tüm mali yapısını inceler,
- Girdi ve çıktılarının hesabını tutar,
- Kar ve zararların hesabını tutar,
- Şirketin gelecekle ilgili yatırımlarını inceler ve şirket politikasıyla yapılabilirlikleri hakkında seviyesi hakkında rapor hazırlar.
- Departmanlar arası mali koordinasyonu sağlar.
- Yapılan işlerin yasaya uygun olup olmadığını denetler.
Muhasebe Müdürü Maaşları
Bu başlığımız altında kamu ve özel sektörde görev yapan muhasebe müdürlerin ortalama maaşlarını inceleyeceğiz. İlk olarak kamu da hangi alanlarda görev yapar onlara bakalım. Muhasebe birimleri özellikle belediyeler ve hastaneler sıklıkla görmekteyiz. Aynı şekilde vatandaş ile para alışverişi olan kamu kurumlarında bunlara ek olarak belirtebiliriz. Özel sektörde ise hemen hemen her işletmede olması gereken bir birimdir. Oteller, danışmanlık firmaları, fabrikalar, hizmet üreten şirketler ve kısacası faaliyet gösteren tüm işletmelerde muhasebe departmanları bulunmaktadır. Firmanın büyüklüğüne göre de müdürlük ya da bir kaç kişiyle işleri devam ettirme durumu vardır.
Ortalama muhasebe finans müdürü maaşları
Şirketin büyüklüğüne göre bu bilgiyi vermemiz doğru olacaktır. Firmada çalışan kişi sayısına göre değil de işlem hacmine göre bilgi aktarmamız gereklidir. Müdürün altında çalışan ekip sayısı da burada müdürün önemini ve alacağı maaşında tahmin edileceği gibi yöntemdir. Büyük firmalarda 7 – 8 bin TL maaş alırken, daha küçük işletme tarzı firmalarda bu rakam 3 – 4 bin TL seviyelerine kadar düşmektedir. Aynı şekilde muhasebe müdür yardımcısı maaşları bu rakamların %15 – %20 arasında daha düşük almaktadır. Yani müdür 5 bin TL maaş alırken, yardımcısı ise 4 bin TL civarında maaş almaktadır.
Özel sektör muhasebe müdürü maaşları
Yukarıda bahsettiğimiz gibi özel sektörde muhasebe birimin olmadığı yer yok denecek kadar azdır. Fakat işletmenin büyüklüğüne göre 1 personel ile yönetilir ya da müdürlük seviyesine kadar da ulaşabilir. Firmanın işlem hacmine göre bu durum değişebilir. Ortalama ticaret hacmi aylık 10 bin TL olurken tek personel çalıştırmak yeterli iken, 100 bin TL de 4 ya da 5 personel ve müdür de olması gerekir. Özel de muhasebe müdürleri 4 bin TL’den başlayan maaşlara sahiptir. Bu firmanın ticaret büyüklüğüne göre 10 bin TL’ye kadar çıkabilir. Bir kaç alt başlıklarla net rakamlar paylaşalım.
Otel muhasebe müdürü maaşları
Otelin büyüklüğüne göre muhasebe müdürlükleri kurulabilir. Net rakamlarla bu durumu izah edelim. 200 yatak kapasiteli, 5 aylık sezon boyunca toplamda 185 bin misafir ağırlamış ve bu sezondan toplam 1 milyon TL’nin üzerinde ciro yapan bir otelde görev yapan muhasebe müdürün ortalama maaşı 6 bin 500 TL’dir.
Kamuda (belediye) muhasebe müdürü maaşları
Kamuda para alış verişin olduğu her alanda muhasebe birimleri vardır. Bunlara en güzel örnek belediyelerdir. Özellikle hizmet sunan belediyeler işlem hacmi daha fazladır. Örneğin belediye ait bir kafe veya otopark hizmeti olması durumda girdi ve çıktı maliyetlerinin hesaplanması, personel maaşlarının belirlenmesi ve gelecek yatırımlarının maddi yönden nasıl yapılacağı hususunda bu birimlerde tavsiyede bulunur. Belediyenin il ya da ilçe belediye olması bu birimde çalışacak personel sayısını belirleme en büyük etkendir. İlçe belediyelerde 5 bin TL seviyelerinde iken büyük şehirlerde bu rakam 7 – 8 bin TL’ye kadar çıkmaktadır.