Turist rehberleri ne kadar kazanıyor ? Ülkemiz turizm açısından önemli bir konuma sahiptir. Bu yazımızda turist rehberliği bölümünde merak edilen bir çok noktayı anlatacağız. Öncelikle turist rehberi kimdir ? kime denir ? ne iş yapar ? maaşları nasıldır ? özel ve kamuda hangi alanlarda görev yapar ? nerede çalışır ? turist rehberi olmak için ne gereklidir ? Bunun gibi bir çok soru ve yanıtın olduğu makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Turist Rehberi Kimdir ? Kime denir ?
Turist Rehberliği Bölümü ülkemizde 2 yıllık eğitim süresine sahip bir önlisans programıdır. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kişiler Turist Rehberi ünvanını alırlar.
Turist Rehberliği programında, yerli ve yabancı turistlere bilgi vererek, ilgili yerleri tanıtan nitelikli eleman yetiştirilmektedir.
Turizm konusunda özellikle ülkemiz düşünüldüğünde oldukça zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Gerek tabiat varlıkları gerek ören yerleri, antik eserler, müzeler ve saraylar, yerli ve yabancı her turistin merak ettiği konular. Bu yüzden turist rehberi olarak çalışmak isteyen kişilerin güçlü bir hafızaya da sahip olması beklenmektedir. Turistleri gezdirdikleri yerlerin mimari dokusuna, kültürüne, coğrafyasına, tabiat varlıklarına, ören yerlerine hakim, bu yerlerin tarihi konusunda son derece bilgili olmaları gerekmektedir. Çünkü verilen bilginin haricinde de turistler daha fazla bilgi almak ihtiyacıyla çok çeşitli sorular sorabileceklerdir.
Turist rehberi ne iş yapar ?
Turist Rehberliği için gereken özel yeteneklerden birisi de akıcı bir konuşmaya sahip olmak ve dile tamamen hakim olmaktır. Turist rehberlerinin hitabet sanatına yatkın kişiler olmaları beklenmektedir. Ayrıca en az bir yabancı dili de aynı şekilde akıcı bir şekilde konuşabilmeleri gerekmektedir. Genellikle meslek mensuplarından birden fazla yabancı dil bilmeleri beklenir ve ayrıca bu durum, bir tercih edilme sebebi meydana getirir.
Turist Rehberlerinin seyahat etmeyi seven kişiler olması gerekir. Çünkü tur dahilinde gezen turistlere rehberlik etmeleri gerekebilir. Ayrıca saygılı ve tahammüllü olmaları gerekir.
Turist Rehberleri, Turizm Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda, resmi ve özel müzelerde, turizm bürolarında çalışabilmektedirler. Kendini yetiştirmiş bir turist rehberi ülkemiz gibi bir turizm cennetinde iş bulmakta zorlanmayacaktır.
Turist rehberi olmak için (nasıl olunur)
Turist rehberi olmak için gerekenleri incelemek gerekirse şu liste bizlere yardımcı olacaktır.
- 2 yıllık Turist Rehberliği bölümünü bitirmek,
- İyi derece yabancı dil bilmek,
- Rehberlik yaptığı alanı iyi bilmesi,
- Güler yüzlü ve ikili ilişkilerinin iyi olması
Yukarıda saydıklarımız sadece genel kurallar olsa genellikle bu alanda iş yapabilmek iş alanına hakimiyet çok önemlidir. Turist rehberliği bölümü iş imkanları bakamından geniştir. Aşağıda nerede çalışabilecek hususunda bilgiler paylaştık.
Turist rehberi nerede çalışır ?
Özel sektör ve kamu alanında iş yapabilir. Özel sektörde başı genellikle acentalar alırken, kamu alanında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı taşra teşkilatlarında görev yapabilirler. Turizm rehberliği atamalarına baktığımız en yüksek seviyeden olduğu ve çok fazla alım yapılmadığını belirtebiliriz.
Turist rehberi belgesi nasıl alınır ?
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu hususunda genel bilgiler paylaşacağız. Turist rehberi olmak için öncelikle üniversitelerin turist rehberliği bölümünden mezun olması veya kurum tarafından açılan sertifika programını başarılı ile tamamlamış olması gereklidir. Belge alabilmek için sertifika alınması gereklidir. TUREB ve TÜRSAB’ı bağlı olarak açılan sınavda Bakanlığın gözetiminde sertifika programı düzenlenir. Bu programda başarılı olan adaylara turist rehberi belgesi verilir.
Turist rehberliği maaşları ne kadar ?
Özellikle özel sektör ve kamu alanında görev yapan turist rehberlerin ne kadar maaş aldıklarını anlatacağız. Özel sektörde acentelerde görev yapabileceği gibi küçük tur şirketlerinde de görev alabilir. Kamu alanında ise bakanlık ve taşra teşkilatında görev yapar. Yeni mezun rehber asgari ücret seviyeden maaş alırken, çalıştığı şirkete göre 2 bin 500 TL’ye kadar rakam yükselmektedir. Bazı tur şirketlerinde orta ve üst düzey rehberler 4 bin TL civarında maaş almaktadır. Aynı şekilde yurt dışında görev yapan rehberler ise 5 bin TL ve üzeri maaş almaktadır.
mütercim tercümankığın asgari ücret ile akası yok tur rehberliğinin sitesinde mevcut gerçek ücretleri