Veteriner maaşları ne kadar ? Veteriner, hayvan sağlığı ile ilgili çok çeşitli hizmetler gerçekleştirir; Hayvan bakımı ve kontrol merkezi veya hayvanat bahçesi gibi bir tesislerde görev yaparlar. Bu yazımızda veteriner kimdir ? kime denir ? ne iş yapar ? yaklaşık maaşları ne kadar ? atamaları nasıldır ? Bu ve bunun gibi pek çok sorunun yanıtını inceleyeceğiz.
Veteriner Kimdir ? Kime denir ?
Kısaca veterinerler hayvan doktoru olarak bilinmektedir. Hayvanların bakımı, kontrolleri, ve aşıları konusunda uzman kişilerdir. Hayvanlarla iç içe olan veterinerler, düzenli olarak hayvanlara en iyi bakımı nasıl sağlayacağı ve cerrahi veya ilaç gibi gerekli hizmetleri yapan kişide denilmektedir. Uzun vadeli hayvan sağlığını korumak için görev almaktadırlar. Veteriner hekimlerin tipik olarak bu hizmetleri yapmaları koşuluyla başka hizmetler de sunulabilir. Veteriner, diğer bir adı ile baytarlar hayvan doktorlarıdır. Veterinerler ;
- Hayvanların sağlıklarının korunmasını sağlar.
- Hayvan hastalıklarının teşhisi ve tedavisi sürecinde hayvanlar ile ilgilenir.
- Hayvandan insana geçen hastalıklar ile mücadele yolları bulur ve uygular.
- Hayvan ırklarının iyileştirilmesi ve bu hayvanlardan üretilen ürünlerin artırılması için çalışmalar yürütürler.
Veterinerler çalışma ortamlarına göre farklılık gösterecek türde hayvanlar ile çalışabilmektedir. Örneğin şehirde görev yapan bir veteriner daha çok kedi, köpek, kuş, aslan, kaplumbağa, tavşan gibi hayvanların tedavisi ile uğraşırken köy gibi daha küçük yerleşim yerlerinde görev yapan veterinerler sığır, at, kümes hayvanı gibi hayvanlar ile çalışmalar yürütmektedir.
Veteriner ne iş yapar ?
Veterinerlerin hayvan çeşidine ve yaşanılan bölgeye göre değişiklik gösteren tedavi çeşitlerinin tamamına dair bilgi sahibi olmaları gerekir. Sadece hayvan hastalıklarında görev yapmayan veterinerler aynı zamanda salgın hastalıklar için de hayvan sahiplerini uyarmak ve bu konuda bilinçlendirmek ile yükümlüdür. Şayet belirli bir bölgede halk sağlığını tehlikeye düşürecek bir hayvan hastalığı mevcut ise resmi makamların bilgisi dahilinde o bölgenin karantina altına alınması gerektiği kararını da verebilmektedirler.
Hem hayvanlar hem de insanlar için oldukça büyük öneme sahip olan veterinerlik mesleğini yapabilmek için ise kişilerin fen bilimlerine meraklı, sabırlı, hızlı ve doğru karar verebilen, sorumluluk sahibi, düzenli, el becerileri olan ve hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan bireyler olmaları gerekmektedir.
Veterinerlik iş imkanları hakkında
Veteriner okulundan mezun olduktan özel ve kamu alanında çalışabilir. Özel sektörde işe alımın ilk kuralı veterinerlik deneyimi olmasıdır. Veteriner hekimlerin hayvanların bakımından ki rolleri büyüktür. Farklı durumlar ve hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmaları sebebiyle hayvan doktorları da denilmektedir.
Piyasada çok sayıda bu alanda iş bulunmaktadır. Kamu atamaları 82 – 89 puan aralığında iken özel sektörde farklı firmalarda görev yapabilir. Son olarak kendi işini kurarak para kazanabilir. Burada hekimden aranan özellikler, piyasa koşullarında kendi yetiştirmesidir.
Kısaca görevlerine değinmek gerekirse;
- Hayvanların sağlık, yaralanma veya hastalıkların tespit edilmesi,
- Evcil hayvan sahiplerine tedavi ve teşhis etrafında danışmanlık yapmak ve gerektiğinde yetkilendirme yapmak.
- Aşılarını yapmak ve patojenler veya hastalıklar için test için numune toplamak,
- Tanı, reçete ve / veya tavsiye ve davranış değişiklikleri dahil olmak üzere acil tedavi ve bakımlarını üstlenmek
Veterinerlik mesleğinin avantajları ve dezavantajları
Veterinerlerin en önemli özelliği çeşitli hayvan ve rahatsızlıkların teşhis ve tedavi edilmesinde büyük görev üstlenirler. Bu başlığımız altında avantajları ve dezavantajları hususunda bilgiler paylaşmayı hedefliyoruz. İsterseniz ilk olarak avantajları konuşalım. Üniversite sınavına girişten itibaren başlayan bir avantajı vardır. Diğer alanlara göre puanları düşüktür. Aynı zamanda iş alanı bakımından geniştir.
Mezuniyet sonrası hayata atılarak iş sahibi olma veya deneyim kazanma yolunda ilk adımların atılması gerekiyor. Karşılaşacak ilk zorluk iş deneyimi konusundadır. Eğer eğitim hayatında öğrenci kendine deneyim sağladıysa iş konusunda problem yaşamayacaktır. Fakat bilgisiz bir şekilde mezun olması halinde veteriner olmanın zorlukları ile karşılaması mümkün olacaktır. Diğer bir zorluğu ise bazen özel sektörde emeğinin karşılığını alamamasıdır.
Veteriner Maaşları
Veterinerlerin en çok merak ettikleri sorular arasında yer almaktadır. Gerçek anlamda maaşları ne kadar ? Şu açıyla incelemeniz gerekiyor. İlk olarak kişi hangi alanda çalışıyor ? Özel sektör, kamu alanı ya da kendi işinde çalışıyor olması bizim açımızdan ortalama maaş tahminde bulunmamıza yeterli olacaktır. Başlığımızı alt dallara bölerek özel sektör ve devlette olarak incelemenize devam edeceğiz. Diğer bir alan ise kişinin kendi işini yapmasıdır. Burada şu şekilde açıklama yapabiliriz. Nerede ve kaç yıldır kendi işinde çalışıyor ? Yeni açılmış işletme ise 2 bin TL’de alabilir 10 bin TL de alabilir. Burada asıl olan piyasada ne kadar tanınmıştır. Serbest veteriner hekim maaşları ortalama 5 bin TL civarındadır.
Özel sektör veteriner maaşları ne kadar ?
Özel sektörde farklı firmaların uygulamış olduğu maaş politikası bulunmaktadır. Burada en önemli nokta personelin daha önce deneyimi olup olmadığıdır. Yeni mezun bir veteriner ortalama asgari ücret ile 2 bin 300 TL seviyelerinde iş başı yaparken, orta düzey bir hekim ise en az 4 bin TL maaş almaktadır. Alanında uzman veteriner ise en az 6 bin TL maaş almaktadır. Diğer önemli konu ise alanında deneyimli ve bilgili olması gerekiyor. Bu şartlar altında genel maaşı 3 bin ile 4 bin TL arasındadır.
Bayan veteriner hekim olmak ciddi anlam zordur. Fakat bu zorluğunda her bayan göre değiştiğini net bir şekilde belirtebiliriz.
Kamu da veteriner maaşları (devlette)
Kamu alanında çalışabileceği alanlar kısıtlıdır. Bir elektrik mühendisine göre veteriner kamuda çalışma alanında daha az diyebiliriz. İlk olarak Tarım Bakanlığı ve alt taşralarında görev yapabileceği gibi Cumhurbaşkanlığının ilgili birimde aktif olarak çalışabilir. Bunlara ek olarak belediyelerde görev yapabilir. Burada yapılan atamalarında önemli olduğu söyleyebiliriz. Alacağı maaş kurumdan kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama 3 bin 500 TL ile 5 bin arasında maaş alabilir. Hizmet yılı, eğitim derecesi ve diğer faktörlere bağlı olarak maaşı değişkenlik gösterebilir.
Sektörde en az fazla 6 – 7 bin TL alan var.
Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
Ben devlette çalışanlarda bile 5000 altında çalışan görmedim bu rakamlara inanmayın kadrosuda ortalama 6000 kendi kliniğimizde ortalama 15000 diyebilirim ama klinik yerine göre değişir şırnakta klinik sahibi bir veteriner tahminimce 5500-6000 arası alırken istanbulda 80000 alan bile var bunlara bakarak meslek tercihi yapmayın işi yapanlara sorun veterinerliğin yaygın olmama sebebi işin zorluğu maaşı değil büyük şehirlerde iyi bir klinik açarsanız deli paralar kazanırsınız doktor mühendis yetişemez öyle söyliyim
bayan değil kadın
Boş yapma burda buna mı takıldın yani?
5200 tl altında hiçbir veteriner hekim çalışamaz 2019 için odanın belirlediği taban fiyat bu olmalıdır
Bu ülkede böyle güzel bir mesleğe değer verilmiyorken verilen maaşlar çok bile. Bizim sektörün maalesef haketmediği bir durum bu
Yakın zamanda inş düzelir.
merhabalar.ben veteriner hekimlği seçmek istiyorum iş konusunda sıkıntı çıkarmı ilerde
tüm bölümlerde iş sıkıntısı çıka bilir bu sana bağlı bir durum o meslekte kendini ne kadar geliştirdiğin ile ilgili ben 2. sınıf öğrencisi olmama rağmen doğumlara katılıyorum en azından bağzı şeyleri yapmayı biliyorum 4.-5. sınıfa gelip mezun olucak olupta damar yolu açmayı bilmeyenler var şimdi o adamı kim niye alıp çalıştırsın yanında kendini geliştirirsen iş imkanı cidden yüksek bir meslek herşey senin elinde
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz
peki kendimizi nasıl geliştirebiliriz
Maaşlar çok düşük kesinlikle öyle değil arkadaşlar ben aylık giderler çıktığı zaman 68.000 TL civarında kazanıyorum, lütfen yanlış rakamlar yazmayın kısırlaştırma zaten başlı başına 600, ameliyatlar zaten 4.000 TL ne bu rakamlar insanları veteriner hekimlikten soğutmayın
Bölgelere göre rakamlar değişkenlik göstermektedir.
Kendi kliniğiniz mi var acaba birde nerede çalışıyorsunuz bölge olarak?
Benim ailem bu konuda iş bulamassın aç kalïrsın deyip duruyorlar
Merhabalar,
Deneyim ve bilgiye göre değişir.
Saygılar…
Ben veterinerlik düşünüyorum bunların dediğinden fazla para kazanılıyor Köyde iş yapmak daha iyi inek tavuk besle ve tarla ayrıca veterinerlik yapsan fena para var işte